Fundacja Actum

Marszałkowskie dni zdrowia

Cykliczne spotkania z przedstawicielami Departamentu Zdrowia UMWO, zostały zwieńczone podpisaniem umowy na realizację działań w ramach Marszałkowskich Dni Zdrowia w Brzegu i Kędzierzynie-Koźlu dla 220 osób. W ramach spotkań uczestnicy wezmą udział w prelekcjach nt. Alzheimera i schorzeń neurologicznych wieku podeszłego, chorób cywilizacyjnych – cukrzyca, nadwagi, otyłości, chorób wątroby oraz otrzymają możliwość wykonania bezpłatnych badań cukru, wątroby, testów psychologicznych w obrębie schorzeń neurologicznych, a także będą mogli skorzystać z porad dietetyków, trenerów personalnych, a na warsztatach kulinarnych otrzymają praktyczną wskazówki w obrębie zdrowego gotowania. Spotkania odbędą się we współpracy z szeregiem Instytucji, w tym  Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego, Uniwersytet III Wieku Ziemi Kędzierzyńsko-Kozielskiej, Miejska Rada Seniorów w Brzegu, Centrum Dialogu Obywatelskiego, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Oddział w Opolu, Fundacja KTOTO, Stowarzyszenie CEESTAHC, Forum Seniorów Województwa Opolskiego, Miejska rada Seniorów Kędzierzyn-Koźle.